Binnen het domein van de geestelijke gezondheidszorg ontmoeten we regelmatig mensen die doorheen hun leven traumatische ervaringen hebben meegemaakt.  Een traumatische geschiedenis kan de manier waarop we naar onszelf en naar de wereld kijken beïnvloeden. Dit levensverhaal beïnvloedt mogelijks de ontwikkeling van bepaalde symptomen, de hechtingsstijl en de manier waarop we in relatie staan.

In het begeleiden van mensen met een psychische kwetsbaarheid zien we hierbij soms uitingsvormen in destructief gedrag en complexe (begeleidings)relaties. De hulpverleningsrelatie als fundament in de behandeling van psychisch kwetsbare mensen komt hierdoor wel eens onder druk te staan. Hulpverleners hebben het gevoel vast te lopen in de begeleidingsrelatie. Er ontstaat frustratie omdat de voorgeschiedenis van de persoon te weinig of net te veel aandacht krijgt. Ondanks een zorgzame en empathische benadering blijft een zorgontvanger schadelijk gedrag stellen. Strafbaar schadelijk of destructief gedrag kan ervoor zorgen dat zorgontvangers in forensische psychiatrische zorgcircuits terechtkomen. Binnen deze context lijkt een complexe traumatische voorgeschiedenis vaak kenmerkend voor de doelgroep, met een vage grens tussen slachtoffer en dader.

Uit de praktijk blijkt dat hulpverleners helpende denkkaders missen om rekening te houden met hechting en trauma in de begeleidingsrelatie. Dit is een thema waarbinnen de forensische setting al heel wat expertise bestaat. Er wordt hier steeds aandachtiger gekeken naar het slachtofferdeel binnen de dader.

Voor deze studiedag kiezen we ervoor om beroep te doen op de expertise van onderzoekers en hulpverleners voornamelijk werkzaam in een forensische context. De gebrachte inhouden zijn echter breed inzetbaar in de reguliere GGZ-context. We nemen jullie tijdens deze studiedag graag mee naar het boeiende thema van trauma en hechting en de impact op de begeleidingsrelatie. Er worden helpende denkkaders aangereikt om bewuster met trauma en hechting om te gaan in het begeleiden van mensen. Dit resulteert in trauma-sensitieve zorg, waarbinnen de zorgontvanger zich hopelijk telkens wat meer begrepen kan voelen.

Voor het hele programma en meer informatie klik op inschrijven.