Nieuws

SUR L'ADAMANT van de Franse regisseur Nicolas Philibert, bekend van de zeer succesvolle documentaire ÊTRE ET AVOIR (2002) gaat over een drijvende structuur op de Seine, in het hart van Parijs, waar patiënten met psychische problemen worden opgevangen in een dagcentrum. De film nodigt ons, de kijker, uit om mee aan boord te komen van het dagcentrum en kennis te maken met de 'bewoners', zowel de patiënten als de zorgverleners.

Linda De Zitter, psycholoog en mede-oprichter van de Adamant, is nauw betrokken bij de realisatie van de film.

Het is zeldzaam dat de Gouden Beer wordt toegekend aan een documentaire. De regisseur liet tijdens de uitreiking weten diep geraakt te zijn door de beslissing van de jury. "Ik heb geprobeerd om het zo discriminerende beeld dat wij vaak hebben van gekke mensen om te draaien", zei Philibert nadat hij de prijs in ontvangst had genomen. "Ook als we ons niet met hen kunnen identificeren, wil ik dat we in staat zijn om op zijn minst te erkennen wat ons verbindt."

Op 4 mei om 19u15 wordt SUR L' ADAMANT in avant-première vertoond in UGC Toison d' Or (Brussel) in aanwezigheid van regisseur Nicolas Philibert, die na de film een nabespreking doet en vragen beantwoordt. Indien u deze speciale voorstelling wenst bij te wonen, volstaat het deze mail te beantwoorden.

Wenst u een vertoning te organiseren voor uw medewerkers, studenten, contacten? Hiervoor kan u contact opnemen met katrien@cherrypickersfilm.be.