Programma: 

Tijdens deze studiedag krijg je een actuele kijk op het therapeutisch werk binnen de kinderpsychiatrische (semi-)residentiële opnames in het UPC KU Leuven. De vroegere medisch-psychologische kliniek (MPK) leeft nog in veel hoofden van verwijzers en patiënten. Maar welke fundamenten van die werking op het MPK van weleer verhuisden mee naar het huidige, nieuwe gebouw voor kinder- en jeugdpsychiatrie, Vleugel K? En werd er stevig op verder gebouwd? Hoe verhouden de zorgverleners zich tot de complexe worsteling met de mentale gezondheid die jongeren en gezinnen in de huidige maatschappij ervaren?

Zowel de snelle ontwikkelingen binnen het eigen werkveld – met een exponentiële groei aan 'zorgprogramma's' voor trauma, hechting en ouderondersteuning – als de hoop van buitenaf om een generatie jongeren te creëren die zijn rode neus durft op te zetten en zijn individuele zelf wil kunnen zijn, dwingen de zorgmedewerkers om telkens weer hun eigen denkkaders tegen het licht te houden. Dit doen ze in samenwerking met de externe partners in geestelijke gezondheidszorg voor kinderen en jongeren. 

Eigen sprekers en jongeren geven je graag een inkijk in de transitie van MPK naar Vleugel K: in de daarin ingerichte huizen voor opnames, in de geesten, en de werking. Ze besteden hierbij bijzondere aandacht aan de integratie van disciplines binnen de zorgteams, en de integratie van actuele werkvormen (traumamodellen, ervaringsgericht leren,...) binnen crisiswerk en kort en lang verblijf.

Enkele kritische sprekers zijn uitgenodigd om een spiegel voor te houden en een breder beeld te schetsen van het gelaagde werk met kinderen en jongeren waar hulpverleners vandaag voor staan. Hoe helpen we hen ontpoppen zoals we zelf ook telkens moeten doen? 
 

Adres: 

KU Leuven - Onderwijs en Navorsing 1 | ON 1 04.14

Herestraat 49

3000 Leuven

België

Deelnameprijs

120 euro

studenten en medewerkers UZ Leuven: 50 euro

medewerkers Z.org KU Leuven: 

stem vooraleer je inschrijft je deelname af met je leidinggevende, via myUPC
het event komt in aanmerking voor je opleidingsteller
vraag je deelname aan in myUPC 

schrijf je in op deze website, dat kan zonder te betalen, de verrekening van je deelnameprijs gebeurt intern.

Vragen?

sarah.1.lefevre@upckuleuven.be