Ga naar de inhoud

Soteriahuizen

Psyche maakt deel uit van de Vlaamse werkgroep Soteriahuizen. Samen met deze werkgroep onderzoekt Psyche de mogelijkheden en voorwaarden voor het creëren van huiselijke plaatsen waar mensen die een psychotische crisis doormaken, een veilige omgeving vinden, samen met andere naastbetrokkenen, met de nodige zorg en ondersteuning.

Wat is een Soteriahuis?

Een Soteriahuis is een huis waar een kleine groep jongvolwassenen die een psychotische crisis doormaken, samenleven. Het is een beschermende, therapeutische gemeenschap waarin ze samen dagdagelijkse taken opnemen, in nauwe verbinding met familie en andere naastbetrokkenen. In een kleinschalige, veilige omkadering, met de nodige zorg en ondersteuning kan een psychiatrische ziekenhuisopname worden vermeden. De Soteriahuizen in het buitenland zijn ook telkens opgestart in bondgenootschap met de bestaande ggz-organisaties en als aanvulling op het ruimere ggz-landschap.

De Vlaamse werkgroep Soteriahuizen

De Vlaamse Werkgroep Soteriahuizen werd in 2020 opgericht. Ze is samengesteld uit professionelen in de geestelijke gezondheidszorg met expertise in de behandeling van psychose, personen die zelf een dergelijke crisis hebben doorgemaakt en naastbetrokkenen van mensen met een psychosegevoeligheid.

Vanuit de Vlaamse Werkgroep Soteriahuizen werd ook een manifest opgemaakt, met een oproep tot realisatie van Soteriahuizen:

Lees (en onderteken) het manifest hier!

Meer info: elke.haerick@psyche.be